Iværksætter

Hvad er iværksætteri?

Et meget simpelt spørgsmål. Men faktisk er der flere der er i tvivl om hvad iværksætteri er. Ordet har i og for sig flere betydninger. Nogle mener at iværksætteri er en livsstil. Nogle mener at iværksætteri er en person der starter en eller flere virksomheder. I løbet af denne artikel vil vi grave ned begrebet iværksætteri, der er nok at grave ned i.

Ordbogen siger

At en iværksætter; er en person som starter egen virksomhed, og hvis vi skal udpensle ordet: i værk sætter, så giver det meget god mening. En der sætter ting i værk i virksomhedssammenhænge. Grotesk er det dog, at iværksætteri ikke findes i den fysiske danske ordbog fra 2010. Er det så pr. definition ikke et ord? Iværksætteri og det at være iværksætter er vel det samme.

Heldigvis fandt vi en online ordbog der indeholdt ordet iværksætteri og definition lyder ”Iværksætteri: Det at udvise initiativ og sætte nye aktiviteter i gang, især ved at begynde egen erhvervsvirksomhed” Okay. Onlineordbogen formulerer, at iværksætteri ikke nødvendigvis omhandler det at være erhvervsdrivende, men at iværksætteri også kan omhandle at udvise initiativ og sætte nye aktiviteter i gang. Kan man så være iværksætter i sin forening? Kan man være iværksætter i sine børns børnehave? Ja – det kan man vel.

Erhvervsstyrelsen siger

”Iværksættere skaber innovation ved at udvikle nye produkter, produktionsmetoder og teknologier, og de styrker konkurrencen ved at udfordre eksisterende virksomheder….” Det ses altså tydeligt at Erhversstyrelsens forståelse af begrebet ”Iværksætter” udelukkende omhandler det at være erhvervsdrivende. Derudover er det også spændende at Erhvervsstyrelsen inkluderer det at lave nye produkter, produktionsmetoder og teknologier. Især da disse ikke nødvendigvis hænger sammen med at være erhvervsdrivende.

Men hvad betyder det så?

Ovenstående har vi 2 forskellige formuleringen af samme begreb. De er dog langt fra 1 til 1. Ordbogen siger at iværksætteri også omhandler andet end det at være erhvervsdrivende – mens erhvervsstyrelsen definerer det som værende udelukkende erhvervsdrivende eller det at være opfinder.

Så hvis Stayonline USA åbner en butik i Danmark er det så iværksætteri? Ja – det er det vel.

Alt i alt er der ingen specifik definition af begrebet der går igen på de forskellige autoriteter. Måske er begrebet så nyt, at der ingen specifik definition findes. Derfor er det op til dig – og du kan blot bruge begrebet som du vil.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *