Iværksætteri og ledelse

Der er slet ingen tvivl om, at vi i Danmark har en helt unik iværksætterkultur. Det er formentlig en kombination af rigtig mange ting. Først og fremmest nok det lidt oppustede glansbillede af livsstilen som iværksætter. Det appellerer til mange unge og får mange til at kaste sig ud i deres egne projekter. Men vi har også mange rigtig gode succeshistorier og rollemodeller inden for iværksætteri, der er med til at booste og fremme kulturen.

Men her er et måske ledende spørgsmål: når man er dygtigt iværksætter, er man så automatisk en dygtig leder? Svaret på dette er et stor og rungende NEJ. Iværksætteri og ledelse har faktisk helt utroligt lidt med hinanden at gøre. Og her er årsagen….

Først og fremmest…

Hvis vi starter med det mest åbenlyse: iværksætteren er god til at IVÆRKSÆTTE projekter. Den typiske iværksætter kaster måske 100 bolde op i luften, og så, hvilken nogle af disse han eller hun kan gribe. Når de er grebet, handler det næsten altid om derefter bare at kunne kaste nye bolde op i luften. Dette er ikke en fremgangsmetode, der nødvendigvis lægger op til meget teamwork og ledelse. Her handler det meget om kvantitet og at løbe hurtigt. Dettes ses meget typisk i startupvirksomheder.

Når vi så kigger på ledelse, er det lidt i en anden boldgade. Ledelse er evnen til at arbejde med projekter og forløb, hvor en person (lederen), er i stand til at motivere, inspirere og naturligvis lede sine medarbejdere i den rette retning. Dette lyder måske meget simpelt, men alle ledere ved af erfaring, at ledelse er noget af det sværeste at arbejde med. Derfor er det blevet meget normalt, når man går fra at være lonely-wolf iværksætter til at være leder, at man søger viden om lederudvikling og ledelsesteknikker.

God ledelse er nødvendigt

De iværksættere, der har taget deres virksomheder fra et start-up til det næste niveau ved med sikkerhed også, at noget af det vigtigste ift. virksomhedens fremtidige udvikling, er god ledelse. Det er utroligt svært at vækste en virksomhed, der er afhængig af sine medarbejdere, hvis man ikke kan motivere og inspirere dem til at komme med på rejsen. Det er noget nemmere at motivere og inspirere sig selv som selvstændig iværksætter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *